Counseling | Wat is counseling?

Counseling is een vorm van emotionele hulpverlening. Een gesprekstherapie die je helpt helderheid te scheppen in je omstandigheden, gevoelens en gedachten. Zo krijg je inzicht in jezelf en je situatie.


De aandacht wordt hierbij vooral gericht op het oplossen of hanteren van problemen, vinden van antwoorden op vragen, benutten van mogelijkheden, ontwikkelen van vaardigheden en (verborgen) kwaliteiten.

Ik begeleid je in jouw proces en stem af op wat jij nodig hebt, met het  doel dat je uiteindelijk weer op eigen kracht verder kunt.

Voor wie

De meeste mensen hebben periodes in hun leven waarin ze moeilijke omstandigheden en daarmee verbonden gevoelens ervaren. Deze ervaringen kunnen het gevolg zijn van specifieke omstandigheden zoals:

Individuele problemen, relatieproblemen, eenzaamheid, trauma, rouwverwerking, leren omgaan met handicap of ziekte, depressie, angsten, scheiding, hooggevoeligheid, langdurige stress of burn-out, ongezonde werkomstandigheden, moeite met zelfacceptatie, loslaten oude identiteit, is dit alles gevoel, twijfels, teleurstellingen en meer voorkomende problemen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je  geen idee hebt waardoor je je  zo voelt. Het enige wat je  dan weet is dat het leven onprettig, moeilijk of zelfs ondraaglijk lijkt te zijn geworden. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht en sterke wil om vooruit te komen. Wanneer je jezelf herkend in bovenstaande omstandigheden en er zelf niet meer uitkomt, kan Counseling een uitkomst bieden. Wanneer je enkel behoefte hebt aan een goed gesprek of een luisterend oor om je verhaal kwijt te kunnen, kan je ook daarvoor bij mij terecht


Werkwijze

Door middel van (wekelijkse of 2 wekelijkse) gesprekken van een tot anderhalf uur, gaan we samen op zoek naar de aard en oplossing van je probleem. Meestal zijn er vijf tot tien consulten nodig voor het gewenste resultaat. Blijkt dat   er meer consulten nodig zijn? Dan kunnen de sessies eventueel worden verkort naar een half uur per keer en de periodes ertussen worden vergroot of verkleint.  Besluit je de counseling af te ronden? Dan  is het mogelijk om na een bepaalde periode terug te komen om je situatie nog eens te evalueren.


Binnen mijn werkwijze is het  mogelijk om een deel van de gesprekken buiten in de natuur te houden. Ik bied deze mogelijkheid graag aan, omdat de natuur op veel mensen een ontspannende uitwerking heeft. De natuur brengt je dichter bij je eigen natuur. Indien gewenst kan het counselingtraject ook worden aangevuld met meditatie en ontspanningoefeningen


Intake

Wanneer mijn praktijk je aanspreekt, kan je me mailen of bellen om een afspraak te maken voor een kennismaking gesprek. Dit eerste gesprek duurt ongeveer drie kwartier. We bespreken dan in het kort de situatie waarin je vastgelopen bent en is er ruimte om vragen te stellen. Ik vertel je wat je wel en niet van mij kan verwachten.

 

Wanneer blijkt dat je tijdens deze kennismaking een positieve indruk van mij hebt gekregen en wel met mij verder wil, maken we een vervolgafspraak voor de eerste sessie. Het kan soms voorkomen dat een probleem niet in mijn competentie ligt. In dat geval zal ik mijn best doen je door te verwijzen naar een collega of hulpverleningsinstantie die je beter kan helpen.