vlindervrouw___serialized9_edited1


Hulp bij nachtmerries | Behandelmethodes

Iedereen heeft eens in de zoveel tijd weleens een nare droom of nachtmerrie. Dat is heel normaal en zelfs gezond, omdat ze ons gelegenheid geven angsten te verwerken en te uiten. Zo'n half miljoen Nederlanders heeft hier echter meerdere malen per week 'last' van. Ze komen dus vaak voor en als ze niet behandeld worden, kunnen mensen er hun leven lang last van blijven hebben. Goed nieuws is dat nare dromen als herhalingsdromen en (chronische) nachtmerries heel effectief te behandelen zijn. Hiervoor zijn verschillende methodes ontwikkeld als Droomanalyse, Lucide droomtechnieken, Imaginatie- en Rescripting therapie…


Droomverklaring 

Dromen zijn beeldverhalen uit het onbewuste die ons d.m.v. symbolen en gevoelens helpen ervaringen te verwerken en een plek te geven. Door je in je dromen te verdiepen kunnen ze je helpen inzicht te krijgen in jezelf en de manier waarop je in het leven staat. Droomverklaring kan helpen helderheid te krijgen over de verborgen oorzaak van de dromen waarvan je last ervaart. En het mooie is dat dromen (meestal) ook de oplossing van het probleem bevatten. Zowel blokkades, valkuilen en angsten als innerlijke adviseurs, kwaliteiten en creatieve vermogens komen in onze dromen naar voren. Wanneer de oorzaak duidelijk is, aandacht heeft gekregen en de oplossing kan worden geïntegreerd in het dagelijkse leven, is het probleem bij de wortel aangepakt, waardoor nare dromen als herhalingsdromen en (chronische) nachtmerries in de meeste gevallen verdwijnen en ook op lange termijn niet meer terug zullen keren.


Imaginatie- en rescriptingtherapie

Voor mensen die langdurig (chronisch) aan nachtmerries lijden, bijvoorbeeld door een trauma, is droomanalyse soms minder geschikt of onvoldoende. Dit geldt vooral als de oorzaak  van het probleem al duidelijk is en hier al veel aandacht is besteedt. Dan zijn Imaginatie-, Rescripting- en/ of Lucide droom technieken een effectievere uitkomst. Met  de Imaginatie- en rescriptingtherapie herschrijf je je dromen en geef je je droom je eigen zelfverkozen afloop.


Lucide Droomtechnieken

Met de Lucide droom techniek leer je je dromen bewust te sturen. Door middel van oefeningen overdag zal je je tijdens je dromen gaan herinneren dat je droomt. Dit wordt ook wel bewust dromen genoemd. In deze bewuste staat van dromen leer je zelf de regie te nemen over je droom. Je droom een positieve wending en zelfverkozen afloop te geven. Lucide dromen werkt o.a. zeer effectief bij het verminderen en laten verdwijnen van herhalingsdromen en nachtmerries, maar kan uiteraard ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Bijvoorbeeld het ontdekken en ervaren van ultieme vrijheid in je droom, waar alles kan en mag.


Zowel uit praktijkervaring  als uit practice based onderzoek zijn deze technieken zeer effectief  op korte termijn gebleken bij het verminderen, laten verdwijnen van herhalingsdromen nachtmerries.